Afganistan’da Türkoloji Bölümlerinin Mezuniyet Heyecanı

Yazıcı-dostu sürüm

Afganistan’da geleneksel hale gelen Türkoloji bölümlerinin mezuniyet törenleri bu yıl da coşkuyla kutlandı. Kabil Yunus Emre Enstitüsü, Türkoloji bölümü öğrencilerini mezuniyet törenlerinde yalnız bırakmadı. Afganistan’da geçerli olan eğitim öğretim yılı takvimi gereğince Aralık ayının sonunda üniversiteler tatile girmektedir. Yunus Emre Enstitü, akademik takvimin Mart-Aralık ayları arasında sürdürüldüğü Afganistan’da Aralık ayının gelmesi ile birlikte mezuniyet heyecanı yaşayan Türkoloji öğrencilerinin heyecan ve mutluluklarına ortak oldu.

Tören, öğrencilerin yanı sıra aileler, hocalar ve Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının ilgi ve katılımı ile gerçekleşti. Törende konuşma yapan Kabil Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Abdullah Yegin, öğrencilerin gelecek planları konusunda tavsiyelerde bulundu ve hayata atılan öğrencilere bundan sonra da yanlarında olacaklarını, ilişkilerinin uzun yıllar boyunca süreceğini dile getirdi.

Ayrıca, üniversitelerin bölüm hocaları ve yöneticileri ile gerçekleştirilen toplantılarında ihtiyaçlar, geleceğe yönelik planlamalar ve karşılıklı işbirliği imkânlarının genişletilmesi konuları istişare edildi. Enstitü, Afganistan’ın zor şartları içinde Türkçenin öğretilmesi için yoğun çaba sarf eden akademisyenlerin ve akademik kariyerini Türk Dili ve Edebiyatı alanında yapmaya karar veren öğrencilerin dün olduğu gibi bugün ve yarın da destekçisi olacağına dair kararlılığını yeniledi.

1600’ün üzerinde Türkoloji öğrencisi

Afganistan’da Yunus Emre Enstitüsü ile yakın işbirliği içerisinde Kabil Üniversitesi, Şehit Üstad Rabbani Eğitim Üniversitesi, Cevizcan Üniversitesi, Seripol Üniversitesi, Tahar Üniversitesi, Faryab Üniversitesi, Belh Üniversitesi ve Bağlan Üniversitesi olmak üzere eğitim faaliyetlerini sürdüren sekiz ayrı Türkoloji bölümü bulunmakta. Enstitümüz ile iş birliği protokolü bulunan söz konusu üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde 1600’ün üzerinde öğrenci eğitim görmekte. Kabil Yunus Emre Enstitüsü, mevcut bölümlerin gelişimine katkıda bulunurken başka üniversitelerde de Türkoloji bölümleri açılması hususunda çalışmalarına devam etmekte.