Afganistan’da Okuma Yazma Seferberliği

Yazıcı-dostu sürüm

Afganistan’da uzun yıllar süren savaş sonucu ülkede en büyük problemlerden biri haline gelen eğitim konusunda Yunus Emre Enstitüsü de bir adım attı. Enstitü başkent Kabil’de okuma yazma bilmeyen kadınlara yönelik kurslar düzenliyor.

İstatistiklere göre okuma yazma oranının yüzde yirmilerde olduğu Afgan kadınlarının okuryazar olabilmesi amacıyla Kabil’in en kırsal üç bölgesinde devam eden kurslarda farklı yaş gruplarından 220 kadın eğitim alıyor.

19 Eylül 2019 tarihinde ise eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi.

Törene başta T.C. Kabil Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul olmak üzere Türk kurumlarının temsilcileri ve Afgan yetkililer katılım sağladı.

“yarın sözcüğünü yazabilenler yarını inşa da edebilirler.”

Törende açılış ve teşekkür konuşması yapmak üzere kürsüye gelen Kabil Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Abdullah Yegin şunları söyledi:

“Afganistan uzun süredir maruz kaldığı savaş nedeniyle birçok sıkıntıyla karşı karşıyadır. Bu sıkıntıların en önemlilerinden biri eğitim, özellikle de kadınların eğitimi meselesidir. Bugün savaş ve diğer zorluklar nasıl eğitimi neredeyse bitme noktasına getirmişse savaşı bitme noktasına getirecek yegâne şey de eğitimdir. Yani ikisi birbirinin düşmanıdır. Savaş olan yerde eğitim, eğitim olan yerde savaş kendine yer bulmakta zorlanır. Özellikle kadınların eğitimi çok daha önemlidir. Çünkü toplum tüm unsurlarıyla kadının ellerinin ürünüdür. Şimdi okuryazar olan ve sertifikalarını almaya hak kazanan 40 kadın bu ülkenin geleceği için ilk adımı atmış oldu. Çünkü tahtaya ‘yarın’ sözcüğünü yazabilenler yarını inşa da edebilirler.”

Türkiye'nin en çok kalkınma yardımı yaptığı ülke Afganistan'dır

Ardından konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul da Türkiye olarak eğitime öncelik veren bir ülke olduklarını vurguladı. Bir ülkenin kalkınmasının ilk koşulunun eğitim olduğunu dile getiren Ertuğrul, eğitimin de kadın ve aileden başladığını aktardı.

Büyükelçi Ertuğrul, Türkiye'nin Afganistan'da eğitime verdiği desteğin devam edeceğini dile getirerek, ''Hâlihazırda Türkiye'nin en çok kalkınma yardımı yaptığı ülke Afganistan'dır, bunun başında da eğitim geliyor. Eğitim alanında 400'e yakın proje gerçekleştirdik.'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından kursiyerlerin okuduğu mektup ve şarkılarla devam eden programın sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.