Ali Şir Nevai ve Babür Şah Afganistan’da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Büyük Türk Şairi Ali Şir Nevai ve Babür Türk İmparatorluğu’nun Kurucusu Babür Şah Afganistan’da anıldı.

 

Afganistan’ın Kabil şehrinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk dünyasının ortak değerlerinden büyük edip ve düşünür Ali Şir Nevai ile devlet adamlığını kaleminin kudreti ile de taçlandıran Babür Şah için bir anma toplantısı düzenlendi.

 

Afganistan’da TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen törenle şair Ali Şir Nevai ve hükümdar Babür Şah anıldı. Programın başarı ile uygulanabilmesi için TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü yetkilileri ile aralarında milletvekilleri Enver Sadat ve Enayetullah Babür Farahmand, Ariana TV’nin Genel Müdürü Azizullah Aral, Afganistan Cumhurbaşkanlığı Siyasi Müşaviri Fazıl Ahmet Burget ve Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısının Sözcüsü Humayun Hayri’nin de bulunduğu bir grup ile iki istişare toplantısı yapıldı.

 

Afgan bilim ve sanatseverlerince ilgi ile izlenen anma toplantısında Kabil’den ve Afganistan’ın değişik şehirlerinden gelen araştırmacıların sunduğu tebliğler ilgi gördü. Ali Şir Nevai ve Babür Şah’ı devir-zaman ve şahsiyet bağlamında sanatkâr, edip ve devlet adamı hüviyetleri ile ele alan bildiriler yanında bu konuda yapılan araştırmalar ve bu araştırmalar sonucu oluşan müktesebat değerlendirilerek ilerde daha ne gibi çalışmalar yapılabileceği de konuşuldu.

 

Toplantının dili Özbek Türkçesi olmakla beraber geniş bir coğrafyaya yayılan dilimizin Afganistan coğrafyası dışından gelenlerce de rahatlıkla anlaşılabileceği memnuniyetle görüldü.

 

Afganistan’ın Sarıpul, Tahar, Herat, Andhoy gibi şehirlerinden gelen Nurullah Altay, K?zım Eminî, Kamer İşçi ve diğer araştırmacılar arasında Mir Yakub Vahidî de yer aldı. Afganistan İlimler Akademisi’nin emekli öğretim üyelerinden Vahidi, Afganistan’da Ali Şir Nevai araştırmalarının öncülerinden birisi olma özelliğini taşıyor.