Kabil Yunus Emre Gençlik Parkı Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kabil Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan Kabil Yunus Emre Enstitüsü ve Kabil Üniversitesi Türkoloji bölümünün önündeki alana inşa edilen Yunus Emre Gençlik Parkı gerçekleştirilen açılış töreni ile hizmete açıldı.

Toplam 7200 metrekare alan üzerine inşa edilen Yunus Emre Gençlik Parkının açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti Kabil Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul, Kabil Eğitim ve Yardımlaşma Komutanlığı Türk Kuvvet Komutanı Tuğgeneral Yaşar Dilber, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk, Kabil Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hamidullah Faruki’nin yanı sıra çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

İki ülke Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan törende ilk olarak kürsüye selamlama konuşması yapmak üzere Kabil Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Abdullah Yegin çıktı. Bugünün kendisi için çok özel bir gün olduğunu dile getiren Yegin, göreve başladığı ilk günden beri Kabil Üniversitesinde böyle bir alanın eksikliğini hissettiğini belirtti. Yegin başta park inşasını gerçekleştiren TİKA Kabil Koordinatörlüğü olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Ardından kürsüye davet edilen Kabil Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamidullah Faruki bugünün Kabil Üniversitesi için büyük bir gün olduğunu dile getirip park inşası için dost ve kardeş ülke Türkiye’ye teşekkür ederek konuşmasına başladı. Türkiye’nin Afganistan’a eğitim, kalkınma ve güvenlik başta olmak üzere birçok alanda yardım ettiğini belirten Faruki özellikle akademik kurumlara yönelik yardım ve işbirliği girişimlerinin önemini vurguladı.

Açılış programında konuşma yapan TC Kabil büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul, iki ülke ilişkilerinin güçlü bir tarihsel arka plana sahip olduğunu belirtti. Afganistan ve Türkiye halklarının ortak kültürel ve dini değerlere sahip olduğunu hatırlatan Ertuğrul, Türkiye’nin Afganistan’a yönelik yardım faaliyetleri ve gerçekleştirilen projelere dair bilgiler verdi. Ertuğrul sözlerinin sonunda Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da kardeş Afgan halkına her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğini dile getirdi.

Son olarak kürsüye davet edilen TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk TİKA’nın Afganistan’da gerçekleştirdiği çalışma ve projelere dair bilgiler verdi. 2004 yılından bugüne TİKA’nın eğitimden sağlığa, altyapıdan üstyapıya birçok farklı alanda çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getiren Öztürk bu çalışmalara bazı örnekler verdi. Diğer tüm çalışmalarının yanında Afganistan’da TİKA tarafından inşa edilen yüz civarında okulda bugüne kadar 120000 Afgan çocuğun eğitim aldığını hatırlatan Öztürk, TİKA’nın dost ve kardeş ülke Afganistan’da ihtiyaç duyulan alanlarda bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Konuşmaların ardından park alanına geçen davetliler hatıra fidanı diktiler. Kurdele kesimiyle hizmete açılan parkta gerçekleşen kokteylin ardından tören sona erdi.