Afgan Kadınlar, Okuma Yazma Öğrendi

Yazıcı-dostu sürüm

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen “Okuma Yazma Seferliği” faaliyeti kapsamında 6 aylık kurslarını başarıyla tamamlayan 182 Afgan kadını, 21 Aralık 2019 günü düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Bilgi ve öğrenmenin her bireyin hakkı olduğu fikrinden hareketle yola çıkan Yunus Emre Enstitüsü, Hane-i Mihriban Vakfı iş birliğiyle eğitim imkânlarına ulaşmakta zorluk yaşayan kadınlara yönelik okuma-yazma kursları açtı.

Kabil genelinde 6 sınıf açan Enstitü, gerekli bütün eğitim materyallerini de Afgan kadınların hizmetine sundu. Yunus Emre Enstitüsü tarafından her türlü desteğin sağlanarak açıldığı kurslarda bugüne kadar 250 kadın okuma ve yazma öğrendi.
Altı aylık programı başarıyla tamamlayanlar için Kabil Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesi Konferans Salonunda sertifika töreni düzenlendi. 6 aylık eğitimin ardından sertifikalarına kavuşan Afgan kadınların mutlulukları yüzlerinden okundu. Kurslara katılan kadınların içerisinde 7’den 77’ye her yaştan kadının olması ortaya konulan azmi gözler önüne serdi.

Faaliyetin 2020 yılında da devam etmesini temenni eden kursiyerler Yunus Emre Enstitüsü yetkililerine teşekkürlerini iletti. Açış konuşmalarının ardından müzik dinletisi ile devam eden programda Özbek halk ezgilerinin yanı sıra Afgan kültüründen şarkı ve türküler de seslendirildi. Okuma-yazma öğrenen kadınlara sertifikalarının takdim edilmesinin ardından öğretmenler de unutulmadı. Hane-i Mihriban Vakfı öğretmenleri hediyelerini Türkiye Cumhuriyeti Kabil Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul’un elinden aldı. Hediye takdiminin ardından misafirlere çeşitli ikramlar sunularak program sona erdirildi.