Afganistan’da Türkoloji Bölümlerinin Mezuniyet Heyecanı

Yazıcı-dostu sürüm

Kabil Yunus Emre Enstitüsü, Türkoloji bölümü öğrencilerini mezuniyet törenlerinde yalnız bırakmadı. Enstitü, akademik takvimin Mart-Aralık ayları arasında sürdürüldüğü Afganistan’da Aralık ayının gelmesi ile birlikte mezuniyet heyecanı yaşayan Türkoloji öğrencilerinin heyecan ve mutluluklarını paylaştı. Öğrencilerin büyük bir özveri ile tören için hazırladıkları programlar ise bazen keyifli, bazen duygusal anlara sahne oldu.

Öğrencilerin yanı sıra ailelerinin, üniversitelerin ve her şehirdeki Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının yoğun katılım gösterdiği mezuniyet törenlerinde Kabil Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Abdullah Yeğin, öğrencilerin gelecek planları konusunda tavsiyelerde bulunarak her üniversitenin bölüm birinci, ikinci ve üçüncülerine Enstitü adına hediyeler takdim etti.

Ayrıca, üniversitelerin bölüm hocaları ve yöneticileri ile gerçekleştirilen toplantılarında ihtiyaçlar, geleceğe yönelik planlamalar ve karşılıklı işbirliği imkânlarının genişletilmesi konuları istişare edildi. Enstitü, Afganistan’ın zor şartları içinde Türkçenin öğretilmesi için yoğun çaba sarf eden akademisyenlerin ve akademik kariyerini Türk Dili ve Edebiyatı alanında yapmaya karar veren öğrencilerin dün olduğu gibi bugün ve yarın da destekçisi olacağına dair kararlılığını yeniledi.

1600’ün üzerinde Türkoloji öğrencisi

Afganistan’da Yunus Emre Enstitüsü ile yakın işbirliği içerisinde eğitim faaliyetlerini sürdüren sekiz ayrı Türkoloji bölümü bulunmaktadır. Bunlar; Kabil Üniversitesi, Şehit Üstad Rabbani Eğitim Üniversitesi, Cevizcan Üniversitesi, Seripol Üniversitesi, Tahar Üniversitesi, Faryab Üniversitesi, Belh Üniversitesi ve Bağlan Üniversitesinde eğitime devam etmektedir. Enstitümüz ile iş birliği protokolü bulunan söz konusu üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde 1600’ün üzerinde öğrenci eğitim görmektedir. Kabil Yunus Emre Enstitüsü, mevcut bölümlerin gelişimine katkıda bulunurken başka üniversitelerde de Türkoloji bölümleri açılması hususunda çalışmalarına devam etmektedir.